Švédský tým nabírá na síle! V Brně s 13 posilami z NHL, ale ještě bez Karlssona

Lucas Raymond (s číslem 23), ilustrační foto | Foto: iihf.com

1. května 22:22

Adam Bagar

Hokejisté Švédska mají ve dvacetisedmičlenné nominaci na blížící se Betano Hockey Games v Klotenu a Brně hned 13 posil z NHL – tři brankáře, stejný počet obránců a sedm útočníků.

A to ještě Švédům bude na jihu Moravy scházet hvězdný Erik Karlsson. Zadák Pittsburghu se k týmu připojí až příští týden, stejně jako útočník Marcus Johansson z Minnesoty.

Nejen Češi, i Švédové mají tři gólmany z NHL

Tři korunky budou, stejně jako Češi, sázet na ryze zámořské brankářské trio. Na závěrečném turnaji Euro Hockey Tour se představí Filip Gustavsson s Jesperem Wallstedtem z Minnesoty a Samuel Ersson z Philadelphie.

V zadních řadách se mohou fanoušci těšit na dalšího minnesotského hráče Jonase Brodina, Marcuse Petterssona z Pittsburghu či na jedničku draftu NHL z roku 2018 Rasmuse Dahlina z Buffala.

Tři korunky mají v nominaci tři mistry světa

Ofenzivní sedmičku z nejlepší hokejové ligy světa tvoří André Burakovsky ze Seattlu, Joel Eriksson Ek z Minnesoty, Alexander Holtz z New Jersey, Isac Lundeström z Anaheimu, Victor Olofsson z Buffala, Lucas Raymond z Detroitu a Fabian Zetterlund ze San Jose.

Raymond v probíhající sezoně NHL zaznamenal skvělých 72 bodů za 31 branek a 41 nahrávek. Na metu třiceti tref dosáhl i 64bodový Eriksson Ek (30+34), jenž má společně s Brodinem ve sbírce zlato z MS 2017. Rok nato se Švédy slavil Gustavsson.

V NHL si zahrálo také dalších osm hráčů

Kromě třináctky zmíněných posil má zkušenost s NHL dalších osm nominovaných – obránci Oscar Fantenberg, Patrik Nemeth a Tim Heed s útočníky Christofferem Ehnem, Maxem Fribergem, Joakimem Nygardem, Marcusem Sörensenem a Lukasem Vejdemem.

Švédsko bude v prvním květnovém týdnu hájit čtyřbodový náskok v tabulce EHT před druhým Českem. Do turnaje vykročí ve čtvrtek v Klotenu proti Švýcarům, po přesunu do Brna jej v sobotu čeká další boj s domácím týmem a turnaj zakončí den nato severským derby s Finy.

Nominace Švédska na Betano Hockey Games 2024

Brankáři:
Filip Gustavsson, Jesper Wallstedt (oba Minnesota, NHL), Samuel Ersson (Philadelphia, NHL).

Obránci:
Filip Berglund (Örebro), Oscar Fantenberg (Linköping), Patrik Nemeth (Bern, Švýcarsko), Jesper Sellgren (Lulea), Lukas Bengtsson (Zug, Švýcarsko), Jonas Brodin (Minnesota, NHL), Rasmus Dahlin (Buffalo, NHL), Tim Heed (Ambri-Piotta, Švýcarsko), Marcus Pettersson (Pittsburgh, NHL).

Útočníci:
Felix Unger Sörum, Lukas Vejdemo (oba Leksand), Linus Johansson, Joakim Nygard (oba Färjestad), Christoffer Ehn (Linköping), Max Friberg (Frölunda), Jonathan Lekkerimäki (Örebro), André Burakovsky (Seattle, NHL), Joel Eriksson Ek (Minnesota, NHL), Alexander Holtz (New Jersey, NHL), Isac Lundeström (Anaheim, NHL), Victor Olofsson (Buffalo, NHL), Lucas Raymond (Detroit, NHL), Marcus Sörensen (Fribourg-Gottéron, Švýcarsko), Fabian Zetterlund (San Jose, NHL).

Trenér: Sam Hallam.

Program Betano Hockey Games 2024

Čtvrtek 2. května 2024
18:00 Česko – Finsko (v Brně)
19:45 Švédsko – Švýcarsko (v Klotenu)

Sobota 4. května 2024
12:00 Švýcarsko – Finsko (v Brně)
16:00 Česko – Švédsko (v Brně)

Neděle 5. května 2024
12:00 Švédsko – Finsko (v Brně)
16:00 Česko – Švýcarsko (v Brně)

Tabulka Euro Hockey Tour

 TÝMZVVPPPPSKÓREBODY
1.
Švédsko
9 7 0 0 2 32:22 21
2.
Česko
9 5 1 0 3 29:24 17
3. Finsko 9 3 1 0 4 26:24 14
4.
Švýcarsko
9 0 0 2 7 17:34 2

„Užijte si hokejové MS s Tipsportem! Stačí jen začít, získat 500 Kč zdarma a hrát soutěže o ceny za 33 milionů!“

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz