PREVIEW: Norský mix zkušeností a mládí? NHL i nižší soutěže

Foto: Markéta Křížová

Rádi by navázali na úspěchy z let 2008, 2011 a 2012, kdy proklouzli až do čtvrtfinále. Od té doby však norští hokejisté ve vyřazovací části mistrovství světa chybí. V Praze pro ně bude klíčové, aby poráželi konkurenty z Dánska, Velké Británie a Rakouska.

Téměř dvacet milionů korun chybělo na podzim v rozpočtu Norského svazu ledního hokeje. Seniorská reprezentace proto odehrála jen dvě přátelská utkání v prosinci a dvě v únoru. 

V dalších osmi přípravných zápasech před šampionátem se ovšem povedlo získat jednu jedinou výhru v základní hrací době.  

Nory to ještě nemusí tolik trápit, v reprezentaci tradičně obehrávají své mladé talenty, kteří dříve či později míří do Švédska a Finska. Faktem ale je, že výběr složený spíše z nižších skandinávských soutěží v Praze nemá velké naděje na postup ze skupiny. Na čtvrtfinále si brousí zuby Češi, Švýcaři, Kanada i Finsko. A Norsko by se přes ně mohlo dostat jedině díky zaváhání těchto silných celků.

Tip Hokej.cz na konečné umístění: 14. místo

Osobnost týmu – Mats Zuccarello

Po osmi letech se představí v národním týmu na mistrovství světa. Nejlepší hokejista norské historie příští rok dosáhne na metu tisíce utkání v NHL, v šestatřiceti letech si v Minnesotě drží průměr bodu na zápas. V Praze má vlasatý sympaťák skromnější cíle, reprezentaci chce především udržet v elitní skupině. Proč by ale právě Norové nemohli překvapit některého z favoritů? 

Mats Zuccarello

Mats Zuccarello | Foto: nhl.com

Pohled hokej.cz

Brankáři: Jonas Arntzen by měl být jedničkou norského celku, v Örebro odchytal třiadvacet utkání s úspěšností zákroků 91,3 procent. Pár zápasů by ale mohl dostat také Henrik Haukeland, také on se v Düsseldorfu dostal přes devadesát procent.

Obránci: Jednadvacetiletý Engebråten a o pět let starší Johannesen zastanou funkci lídrů norské obrany, otázkou je, jestli jsou na tuhle roli z finské Liigy zvyklí. Stian Solberg je v osmnácti letech nejmladším Norem na turnaji, nejstaršímu obránci Norska je osmadvacet. Ani Švédové takhle mladou obranu nemají, tak uvidíme, jak se osvědčí v těžkých zápasech.

Útočníci: S ročníkem narození 2005 je Brandsegg-Nygård je považován za největšího talenta norského hokeje. A na šampionátu se bude mít od koho učit. Legendární Mats Zuccarello zkusí potáhnout svůj tým outsiderů, k dispozici bude mít Mathiase Tretternese, který jede už na své desáté mistrovství světa. Čtyřicetiletý a nestárnoucí Patrick Thoresen v norské lize sbírá téměř 1,5 bodu na zápas, velmi produktivní byl v zemi fjordů taky Thomas Olsen, který si svými výkony vysloužil místo v Jukuritu pro příští sezonu. Ofenzivní all-star výběru z norské soutěže by měli podpořit také Vikingstad z DEL a Berg-Paulsen z SHL. Oběma je 24 a svojí energií by tak mohli nakazit zkušenější harcovníky.

Soupiska

Brankáři: 
Jonas Arntzen
(Örebro HK, SWE), Henrik Haukeland (Düsseldorfer EG, GER), Tobias Normann (AIK Stockholm, SWE2)

Obránci: 
Sander Volt Engebräten
(Jukurit, FIN), Isak Hansen (Sparta Sarpsborg), Johannes Johannesen (Pelicans Lahti, FIN), Max Krogdahl (Östersunds IK, SWE2), Christian Kåsastul (HC Pustertal), Mattias Nørstebø (IF Björklöven, SWE), Stian Solberg (Vålerenga)

Útočníci: 
Michael Brandsegg-Nygård
, Noah Steen, Petter Vesterheim (všichni Mora IK, SWE2), Thomas Berg-Paulsen (Malmö Redhawks, SWE), Patrick Thoresen, Andreas Martinson, Martin Rønnild, Eirik Salsten (všichni Storhamar), Thomas Olsen (Vålerenga), Håvard Østrem Salsten (Sparta Sarpsborg), Mathias Trettenes (Stavanger Oilers), Markus Vikingstad (Fischtown Pinguins, GER), Mats Zuccarello (Minnesota Wild, NHL).

Tomáš Galvas prožil premiéru na MSJ proti Norsku.

Tomáš Galvas prožil premiéru na MSJ proti Norsku. | Foto: iihf.com

Koho sledovat? Patrick Thoresen
Dvakrát vyhrál KHL, ve Švédsku získal ocenění MVP sezony a v all-star týmu byl i ve švýcarské soutěži. Před dvanácti lety byl dokonce mezi pěti nejlepšími hráči mistrovství světa. Letos bral v domácí soutěži norský titul a poté kvůli účasti na MS dokonce přehodnotil konec kariéry. Ve 40 letech bude Thoresen pořád velmi platným borcem.

Talent – Michael Brandsegg-Nygård
Experti ze zámoří mu předpovídají umístění v druhé desítce draftu NHL 2024. Osmnáctiletému pravákovi byla už i švédská juniorka malá, zkušenosti s dospělým hokejem tak silný útočník sbíral v druhé nejvyšší Allsvenskan. A s jarními měsíci, zhruba po 30 odehraných zápasech v této soutěži, už sbíral bod na zápas. Pohybem a důrazem přitom zaujal už na mistrovství juniorů. Povede se mu premiérový šampionát dospělých? 

Tajný trumf – Thomas Berg-Paulsen
Po čtyřech sezonách ve Stavangeru, kde získal dva tituly, se v třiadvaceti přesunul do Malmö. A ve švédské nejvyšší soutěži obstál. Jeho hlavní předností sice není bodová produktivita, švédská soutěž je ale díky tempu i důrazu asi nejlepší evropskou přípravkou pro šampionát. A Berg-Paulsen by to měl v Praze potvrdit.

Citelná absence – Michael Haga
Spoustu sezon odehrál ve Finsku a Švédsku, za sebou má šest mistrovství světa. Letos ale dres národního týmu vůbec neoblékl. Po přestupu do Norska sice dvaatřicetiletý útočník bral 33 bodů ve 27 zápasech, v nominaci se ale neobjevil a jeho zkušenosti budou citelně chybět. Co se týče obrany, doufají ale Norové v příjezd Emila Martinsena Lilleberga, který si letos zahrál i několik utkání za Tampu Bay a nyní bojuje v play off AHL za Syracuse Crunch. Seveřané si pro něj nechávají volné místo na soupisce.

Trenér – Tobias Johansson
Švédský stratég působil osm let v akademii Frölundy, kde kromě trénování působil i jako ředitel hráčského rozvoje mladých talentů. Stejnou funkci měl nejprve i v rámci norských mládežnických reprezentací, od loňska vede dospělý národní tým. Pro několik nadějných hokejistů v kádru Norska je tedy velmi vhodným trenérským typem. Získá si ve 43 letech také důvěru zkušených a téměř stejně starých útočníků? 

Předchozí umístění na MS
2023 – 13. místo
2022 – 13. místo
2021 – 13. místo
2019 – 12. místo
2018 – 13. místo
2017 – 11. místo
2016 – 10. místo
2015 – 11. místo
2014 – 12. místo
2013 – 10. místo

Rozpis zápasů na MS

10. května: Norsko – Švýcarsko
11. května: Norsko – Česko
13. května: Norsko – Finsko
14. května: Norsko – Dánsko
16. května: Norsko – Kanada
19. května: Norsko – Rakousko
20. května: Norsko – Velká Británie

„Užijte si hokejové MS s Tipsportem! Stačí jen začít, získat 500 Kč zdarma a hrát soutěže o ceny za 33 milionů!“

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz