PREVIEW: Nad Tatrou sa blýska na lepšie časy?

Foto: Facebook Hockey Slovakia

Na opravdový úspěch na mistrovství světa čekají Slováci od roku 2012, kdy Zdeno Chára po finále zvedal nad hlavu stříbrnou plaketu. Od té doby Slovensko jen třikrát postoupilo mezi nejlepší osmičku. Letos je ten rok, kdy by mělo konečně vystoupit ze stínu.

Slováci totiž mají čtvrtý nejmladší tým na turnaji. Zatímco Radim Rulík vzal na mistrovství světa jen dva zástupce nejmladší generace (Špaček a Dostál), Slováci mají hned jedenáct hokejistů do 24 let. Mezi nimi se vyjímají generační talenti Slafkovský a Nemec, nejstaršími borci jsou pak Tomáš Tatar a Libor Hudáček (33 let).

Craig Ramsay se (možná na svém úplně posledním mistrovství světa?) bude spoléhat na osm posil ze zámoří, jádro týmu přitom tvoří bronzoví medailisté z olympiády 2022. A z hlediska startů na mistrovství světa mají Slováci ještě o něco zkušenější tým než domácí český výběr.

V Ostravě je navíc požene zaplněná hala s očekáváním jasného postupu do čtvrtfinále, kde vzhledem ke složení slovenského kádru nemusí být těžkou překážkou ani jeden mančaft pražské skupiny. Největší výzvou ale prozatím budou zápasy s Německem, Švédskem a USA. A právě v nich se ukáže, jak na tom papírově nejsilnější výběr Slovenska za poslední roky opravdu je. 

Tip Hokej.cz na konečné umístění: 8.

Osobnost týmu – Tomáš Tatar

33 let, stříbro z MS 2012. A navzdory tomu, že v Seattlu zatím nepodepsal novou smlouvu, jede jako kapitán na mistrovství světa ukázat, že na loňskou (bodově velmi úspěšnou) sezonu dokáže navázat – jen když dostane prostor a vyhovující roli. To se ani v Coloradu, ani u Krakenů tolik nestalo, a proto letos Tatar nebyl takovým lídrem ofenzivy, jako v předchozích letech třeba v Montrealu nebo Detroitu. Jak si povede v Ostravě?

Pohled hokej.cz

Brankáři: Matej Tomek patřil (zejména v play off) mezi nejlepší brankáře extraligy, a pokud na výkony z Litvínova naváže, Slováci se na něj mohou spolehnout. Stejně tak Hlavaj a Škorvánek patří mezi brankáře, o které by v budoucnu mohl být zájem i mimo střední Evropu. Vzhledem k síle hráčů v poli je ale brankářský post spíše slabinou slovenského kádru.

Obránci: Z deseti přípravných zápasů obdrželi Slováci 34 branek, což není právě příjemná zpráva pro defenzivu. Jenže před MS obranu posílili Čerešňák z Pardubic a Feherváry s Nemcem a Kochem ze zámoří. Papírově tedy nabízí ještě vyšší, anebo minimálně srovnatelnou kvalitu s tím, co mohou nabídnout Češi. Vždyť Čerešňák byl nejlepším bekem extraligy a zmínění obránci ze zámoří mají navzdory svému mladí už spoustu zkušeností z velkých hokejových bitev. Ivan, Gajdoš, Golian a Grman jsou zase poctiví a spolehliví obránci do spodních obranných párů.

Útočníci: Sehrané duo Cehlárik – Hrivik, šikovný Faško-Rudáš nebo draví a produktivní trojice z mistrovského Třince? Slováci mají dalších pět útočníků zpoza oceánu, a přestože kromě Slafkovského nikdo z nich neměl klíčovou a vůdčí roli ve svých týmech, Pospíšil, Regenda, Kelemen i Tatar budou před brankou soupeře velmi nebzepeční, pokud dostanou prostor. Anebo si ho vytvoří skrze důraz, pohyblivou hru a rychlé napadání. Do takového stylu Ramsaymu pasují i Kudrna, Sukel' a Cingel.

Soupiska

Brankáři: Matej Tomek (HC VERVA Litvínov), Samuel Hlavaj (HC Škoda Plzeň), Stanislav Škorvánek (HC Dukla Michalovce)
Obránci: Michal Ivan (Bílí Tygři Liberec), Mário Grman (HC VÍTKOVICE RIDERA), Andrej Golian (HC Slovan Bratislava), Peter Čerešňák (HC Dynamo Pardubice), Martin Feherváry (Washington Capitals), František Gajdoš (HK Nitra), Patrik Koch (Tucson Roadrunners), Šimon Nemec (New Jersey Devils).
Útočníci: Lukáš Cingel (Mountfield HK), Peter Cehlárik, Marek Hrivík (oba Leksands IF), Martin Pospíšil (Calgary Flames), Miloš Kelemen (Tucson Roadrunners), Pavol Regenda (San Diego Gulls), Tomáš Tatar (Colorado Avalanche), Juraj Slavkovský (Montréal Canadiens), Martin Faško-Rudáš (Bílí Tygři Liberec), Andrej Kudrna, Matúš Sukel' (oba HC VERVA Litvínov), Viliam Čacho, Marko Daňo, Libor Hudáček (všichni HC Oceláři Třinec)

Koho sledovat? Juraj Slafkovský
Ve své druhé sezoně v dresu Canadiens naplno rozkvetl a otázkou už není jestli, ale kdy bude jednička draftu 2022 nejproduktivnějším hráčem a tahounem svého týmu. Průlomová sezona za mořem je vždy výzva, protože mladí hráči na ni musí navázat – speciálně v Kanadě, kde je tak obrovský tlak. Díky dřině, talentu i odhodlání je ale Slafkovský na správné cestě. A jeho třetí dospělé mistrovství světa je dalším pódiem, kde se může ukázat. A třeba navázat na skvělé výkony z olympiády, kde byl zvolen MVP.

Tajný trumf – Martin Pospíšil
Přestože byl na ledě spíše od poctivé práce a jeho úkoly spočívaly hlavně ve hře bez puku, dostal se čtyřiadvacetiletý slovenský centr na 24 bodů v dresu Calgary Flames. Navzdory několika otřesům mozku si rodák ze Zvolena získal pevné místo v NHL a poprvé v kariéře okusí atmosféru dospělého národního týmu. Pospíšil je další poctivý pracant, který nevypustí souboj a nepovolí před brankou. Navíc dokáže tvrdě poslat soupeře k zemi, anebo provokovat a získat přesilovku. V zámoří se ukázal i v několika bitkách. 

Talent – Šimon Nemec
V každém třetím zápase v New Jersey přidal ke svým nadějným výkonům také kanadský bod. Obránce Nemec je parťákem Slafkovského už od dětství, spolu si užili stříbro z Hlinka Gretzky Cupu, olympiádu i draft v roce 2022. Letos bude dvojka tehdejšího výběru šéfovat slovenské obraně, stejně jako loni, kdy ale Nemec neměl takovou podporu od svých spoluhráčů a na turnaji po pěti zápasech zůstal na nule. Letos zvládal tlak mnohem lépe a v organizaci Devils po prvních zápasech Nemce v NHL hned poznali, že úroveň NHL už sebevědomě zvládá.

1. citelná absence – Róbert Lantoši
Pro asistenta kapitána Mladé Boleslavi to mohlo být už páté mistrovství světa, letos prožil navzdory marným týmovým výkonům výbornou sezonu a navázal tak na sezonu v Providence nebo Linköpingu. Osmadvacetiletý Lantoši se do nominace přesto nevešel. „V přípravě hrál velmi dobře,“ potvrdil manažer Miroslav Šatan. „Ale tím, že přijeli kluci z NHL, bylo těžké mu najít místo v prvních dvou pětkách. Nevím, zda bychom ho dokázali dobře využít ve třetí nebo čtvrté pětce. Z úcty k němu jsme ho nechtěli dávat do role čekajícího, nebo náhradníka. Ano, bylo to jedno z nejtěžších rozhodnutí,“ popsal slovenský GM novinářům.

2. citelná absence – Oliver Okuliar

Třiadvacetiletý slovenský útočník Oliver Okuliar si životní sezonou v hradeckém Mountfieldu vybojoval nováčkovský kontrakt, který podepsal s Floridou Panthers. Necelý týden před startem mistrovství světa ale vypadl z kádru národního týmu! V extraligovém play off sice neměl ideální formu, v základní části byl ale nejlepším střelcem i nejlépe bodujícím hráčem klubu (24+21). A také v sezoně za Slovensko naskočil do 13 zápasů (11 bodů), takže se jeho vyřazení vůbec nečekalo.

Trenér – Craig Ramsay
V roce 2004 byl u toho, když Tampa Bay získala Stanley Cup. V rámci celého šampionátu by se dal označit za nejzkušenějšího a nejprofesionálnějšího kouče, Kanaďan Ramsay je v 73 letech takovým pravým koučem ze staré školy. Jenže se obklopuje odborníky, mladými trenéry a stále nasává nové trendy. Po olympijské kvalifikaci v létě zřejmě ukončí své sedmileté působení ve slovenském hokeji, kterému pomáhal i zvednout systém a výchovu talentů.

Ostatní
V závěrečné přípravě na mistrovství světa sehráli Slováci osm zápasů. Dvakrát porazili Švýcarsko (3:0, 5:3), s Německem hráli 3:7 a 5:4 po prodloužení, dvakrát podlehli Česku (2:4, 1:4), porazili Polsko (6:1) a v generálce nestačili na USA (2:6). Šampionát v ostravské skupině B rozjedou dnes proti Německu (16.20). A jak už jsme psali, na slovenské soupisce nechybí útočníci Miloš Kelemen a Martin Pospíšil, kteří ale nenaskočili ani do jednoho přípravného zápasu. Pospíšil kvůli zdravotnímu problému, podobně jako Libor Hudáček. Otázkou tak zůstává, jak se narychlo postavený kádr zvládne adaptovat. Ve hře by navíc po případném vypadnutí z AHL mohli být Marián Studenič, Adam Sýkora nebo Martin Chromiak, a tak si realizační tým Slovenska nechává volná místa na soupisce.

Předchozí umístění na MS
2023 – 9. místo
2022 – 8. místo
2021 – 8. místo
2019 – 9. místo
2018 – 9. místo
2017 – 14. místo
2016 – 9. místo
2015 – 9. místo
2014 – 9. místo
2013 – 8. místo

Rozpis zápasů na MS

10. května: Slovensko – Německo
12. května: Slovensko – Kazachstán
13. května: Slovensko – USA
15. května: Slovensko – Polsko
18. května: Slovensko – Francie
19. května: Slovensko – Lotyšsko
21. května: Slovensko – Švédsko

„Užijte si hokejové MS s Tipsportem! Stačí jen začít, získat 500 Kč zdarma a hrát soutěže o ceny za 33 milionů!“

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz