MS v číslech: V obraně reprezentace je hned pět zástupců z Tipsport extraligy

Jakub Krejčík | Foto: Markéta Křížová

Radim Rulík a jeho trenérský štáb sáhli v nominaci na domácí mistrovství světa k poměrně rozsáhlému počtu zástupců domácí Tipsport extraligy. V nominaci se objevuje hned 11 hráčů domácí soutěže, pět obránců a šest útočníků.

V prvním ze dvou článků se pomocí čísel podíváme na přednosti a slabiny pětice obránců, na které bude v Praze Radim Rulík spoléhat. Extraligoví obránci totiž tvoří více než polovinu obrany národního týmu, když je doplňují dva obránci z NHL – Radko Gudas a Jan Rutta, a David Špaček, který hraje na farmě Minnesoty Wild v Iowě.

Z Tipsport extraligy pak Rulík sáhnul hned po čtveřici leváků. Dva zástupce má v obraně českého týmu Sparta, když se na MS probojovali Michal Kempný a Jakub Krejčík, Jana Ščotku vyslala Kometa a nechybí ani zástupce Pardubic Libor Hájek. Pravou stranu pak doplňuje mistr extraligy Tomáš Kundrátek.

Libor Hájek, HC Dynamo Pardubice

Libor Hájek sezonu rozdělil mezi farmu Pittsburghu, kde odehrál 11 zápasů, načež se následně přesunul do kádru pardubického Dynama. V extralize stihl v základní části 20 zápasů, ve kterých si připsal devět bodů (4+5).

V extralize se Hájek prezentoval především častou střelbou, když patřil při hře 5 na 5 mezi beky k nejčastějším střelcům (vyprodukoval více než 14 střel za 60 minut). Hájek navíc své střely dokázal vysílat z poměrně nebezpečných pozic a ukázal se i jako poměrně zdatný zakončovatel, když v přepočtu na čas vstřelil více gólů než 94 % obránců.

Velmi dobře se Hájek profiloval v základní části také v rámci přihrávek na střely, kdy patřil v této činnost mezi nejlepší čtvrtinu beků. V útočném pásmu tak byl Hájek velmi aktivní. Na druhou stranu ovšem nebyl v dresu Pardubic příliš vidět v přechodové fázi. Do podpory útoku se tolik nezapojoval a zhruba průměrná byla také četnost jeho rozehrávky. Pokud se ale o rozehrávku Hájek zrovna postaral, slavila úspěch, když se puky většinou nevracely zpět do obranného pásma Dynama.

Libor Hájek před brankou Parubic.

Libor Hájek před brankou Parubic. | Foto: Lukáš Filipec, hcocelari.cz

Michal Kempný, HC Sparta Praha

Michal Kempný patří dlouhodobě k nejlepším obráncům Tipsport extraligy, a to potvrdil v čerstvě uplynulém ročníku. Připsal si 31 bodů a dle našeho modelu Game Score měl celkové hodnocení lepší než 97 % obránců.

Velkou předností Kempného je rozehrávka, ve které patřil v sezoně k nejlepším obráncům soutěže. Kempný se o výstupy z vlastní třetiny staral velmi často, z nich navíc plynul také i další postup Sparty do útočného pásma, což ukazuje na určitou kvalitu Kempného rozehrávky.

Podobně jako Hájek, je také Kempný v útočném pásmu především střelec, když pálil častěji než 78 % obránců a do šancí se dostával častěji než 93 % beků! Naopak kvalita přihrávek na střely byla v podání Kempného letos podprůměrná, i tak ale dokázal asistence produkovat. Hlavní předností, kterou lze u Kempného využít je ale zmíněná rozehrávka, a také aktivní hra bez puku, kdy dokáže velmi často zastavovat akce soupeřů už ve středním pásmu, případně soupeře svoji aktivitou často nutit pouze k nahození puku.

Michal Kempný

Michal Kempný | Foto: Jiří Princ, hcbilitygri.cz

Jakub Krejčík, HC Sparta Praha

Jakub Krejčík gólově a bodově explodoval především v play off, kde patřil celkově k nejlepším hráčům. Už základní část měl ale z pohledu pokročilých metrik velice povedenou i přes zisk „jenom“ 19 bodů.

Krejčík patřil téměř ve všech činnostech mezi nejlepší obránce extraligy. V ofenzívě byl velmi aktivní – tlačil se často do zakončení, ale výborně připravoval šance i spoluhráčům, když jeho přihrávky měly větší kvalitu než u 97 % obránců! Zároveň také mezi obránci patřil k nejlepším v podpoře útoku při rychlém přechodu, když zakončoval z rychlého útoku častěji než 96 % beků a spoluhráčům na střelu po rychlém průniku do pásma přihrával na střelecký pokus častěji než 98 % obránců.

Zároveň byl Krejčík velmi aktivní také v rozehrávce z vlastní třetiny, kdy žádný jiný bek neměl větší četnost výstupů z obranného pásma. Krejčík patřil k elitě mezi beky také v poměru kontrolovaných výstupů a pouhých vyhození a jeho rozehrávka často pokračovala také vstupem do ofenzivní zóny jeho týmu. Krejčík tak reprezentaci může dodat tolik potřebnou kreativitu a klid na hokejce ze zadních řad.

Tomáš Kundrátek, HC Oceláři Třinec

Tomáš Kundrátek byl v play off při výpadku dvou důležitých beků velmi důležitým článkem mistrovského úspěchu Třince. V základní části se mu ovšem až tolik nevedlo. Nasbíral sice slušných 19 bodů, jeho celkový vliv na hru ovšem nebyl něco, co by příliš stálo za zmínku.

V ofenzivní části hry dokázal Kundrátek pravidelně připravovat velmi solidní šance spoluhráčům, když jeho přihrávky na střely měly větší kvalitu než u 84 % obránců, do slotu pak Kundrátek přihrával častěji než 71 % beků.

I přes zhruba průměrnou tvorbu vlastních šancí pak dokázal Kundrátek díky své střele dát 0,4 gólu za 60 minut hry 5 na 5, což byl lepší výkon než u 91 % obránců. Za zmínku pak stojí také jeho aktivní hra bez puku, kdy ve spolupráci se svými partnery dokázal nadprůměrně zastavovat útoky soupeřů na modré čáře, případně je častěji nutit k nahození.

V play off dostával Kundrátek postupně stále větší roli a byl i součástí jedné z přesilovkových formací Ocelářů, podobnou roli by měl pak zastávat také v reprezentaci. Střelecké schopnosti na to, aby byl z vrcholu přesilovkového rozestavení nebezpečný, Kundrátek jistě má.

Tomáš Kundrátek

Tomáš Kundrátek | Foto: Lukáš Filipec, hcocelari.cz

Jan Ščotka, HC Kometa Brno

Jan Ščotka odehrál po svém návratu z Finska v Kometě letos mnohem lepší sezonu než v ročníku 2022/2023. V základní části si připsal 32 bodů a dle hodnocení Game Score patřil mezi 20 % nejlepších obránců základní části.

Jeho vliv na hru byl ovšem zhruba průměrný, pro reprezentaci jsou ovšem důležitější jeho individuální schopnosti. Podobně jako další vybraní obránci z extraligy má Ščotka velmi slušnou rozehrávku z vlastní třetiny a je také velmi aktivní při obranné hře ve středním pásmu, kdy opět patřil v sezoně k nadprůměru co se týče kontrolovaných vstupů soupeře.

V ofenzívě platí Ščotka především za beka, který připravuje střelecké příležitosti spoluhráčům, když kvalita jeho přihrávek byla vyšší než u 84 % obránců. Při hře 5 na 5 navíc Ščotka nasbíral v přepočtu na čas 0,8 asistence, když byl lepší než 99 % beků!

I když neplatí za častého střelce, dokáže se bek Komety dostávat pravidelně k zakončení ze slotu, odkud pálil v základní části více než tři čtvrtiny obránců. Ščotka by tak mohl nabídnout velmi solidní rozehrávku a herní přehled spojený s aktivní hrou bez puku.

„Užijte si hokejové MS s Tipsportem! Stačí jen začít, získat 500 Kč zdarma a hrát soutěže o ceny za 33 milionů!“

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz