Hokej v číslech: Přehled predikcí modelu na startu sezony 2023/24

HC Oceláři Třinec | Foto: Marian Ježowicz, hcocelari.cz

Díky našemu modelu Game Score jsme vám postupně přinesli preview a sezonní predikce všech týmů pro sezonu Tipsport extraligy 2023/24. Na startu ročníku se na ně podíváme ještě v ucelené podobě.

Jednotlivé týmy jsme si představovali v minulých 14 dnech postupně dle jejich umístění z loňského ročníku. Začínali jsme Kladnem, které se podruhé v řadě udrželo v extralize díky úspěšně zvládnuté baráži, a končili posledními vítězi z Třince.

Hokej je ovšem zdaleka není jen hra čísel, ale také hra náhody, odrazů, štěstí, zranění, aktuální nálady v týmu a spousty dalších faktorů. Proto se během sezony, která trvá od září až do konce dubna, může stát spousta neočekávaných událostí. A ty mohou řádně zamíchat s našimi predikcemi.

Pro každý tým nabízí sezona hned několik směrů, kterými se může ubírat. Úkolem našeho modelu, a predikcí sezony obecně, je především snaha o to, co nejpřesněji odhadnout jakým směrem se může sezony každého z týmů vyvíjet.

Ilustrační foto

Ilustrační foto | Foto: Facebook HC Dynamo Pardubice

Predikce, které se objevovaly v preview jednotlivých týmů jsou proto průměrem hned 50 000 simulací sezony. I kvůli tomu ani jeden z týmů nemá průměrný bodový zisk přes 100 bodů, nebo naopak pod 50 bodů. I když samozřejmě k tomu, že nějaký tým vystřelí směrem nahoru a bude nad 100 body, může klidně dojít. Ve dvou třetinách simulací se některý z týmů opravdu přes hranici 100 bodů dostal. Na začátku sezony se ale těžko odhaduje, který z týmů to opravdu bude.

Díky velkému počtu simulací sezony vytváří náš model obrovský počet možných variant toho, jak se sezona odehraje. A na základě výsledků jednotlivých simulací odhaduje pravděpodobnost umístění jednotlivých týmů, kdy celkový obrázek jejich bodového rozdělení vypadá takto:

Možností, jak sezona skutečně dopadne, jak lze vidět, je opravdu nepřeberné množství. A to také znamená, že naše předsezonní predikce budou tedy vždy z určité části „mimo“. Cílem těchto predikcí je ovšem v celkovém měřítku přiblížit se konečným výsledkům co nejvíce, a mýlit se tak v konečném důsledku co nejméně.

Může se také v klidu stát, že pořadí na konci sezony bude vypadat úplně jinak než v našich projekcích. Na startu každé sezony je zkrátka potřeba očekávat neočekávané.

A jak tedy vypadá na startu této sezony kompletní průměrná projekce sezony?

Preview jednotlivých týmů

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz