Diváci v Evropě: Německo premiantem! Co rekord Sparty a posun Česka?

Foto: Jan Beneš, hcsparta.cz

Základní část extraligy znovu navštívily více než dva miliony diváků, s průměrnou návštěvností 5 562 je na tom ale prakticky stejně jako loni. „Zbláznilo“ se ovšem Německo, kam na hokej chodilo o 22 procent fanoušků více!

Díky kapacitě O2 arény i povedenému marketingu se na čele extraligové návštěvnosti už od roku 2016 umisťuje Sparta. Letos vytvořila nový extraligový rekord s 11586 diváky na utkání, což v Evropě stačilo na sedmé místo

„Čísla nám dokazují, že extraliga táhne. Návštěvnost je druhá nejvyšší za posledních deset let. Úspěšně se dostáváme z covidových let,“ popsala generální ředitelka BPA Jana Obermajerová.

Novým evropským rekordem se ale mohou chlubit v Kolíně nad Rýnem. Na tým trenéra Uweho Kruppa a českého beka Andreje Šustra chodilo necelých sedmnáct tisíc diváků!

„Úroveň ligy je podle mě na historickém maximu, rozdíly mezi týmy jsou minimální. Jednotlivé zápasy často rozhodují nejmenší detaily. Každý může porazit každého, pro fanoušky je to vzrušující,“ pochvaloval si Krupp pro Hokej.cz úroveň německé soutěže DEL.

Naši západní sousedi přitom nově ovládli i žebříček soutěží. V průměru navštěvovalo německé arény 7162 diváků. O 1600 více než v Česku.

A Německo může kromě sportovní oblasti růst právě i ve fanouškovské – v Bavorsku bude od nové sezony v provozu SAP Garden, hala pro 12 500 diváků. V září ji otevřou Buffalo Sabres exhibicí proti domácímu Red Bullu Mnichov.

V Česku by fanouškovský zájem do budoucna mohl vzrůst s novými halami v Brně, Pardubicích, Ostravě nebo Jihlavě a Olomouci. Ale zpět k návštěvnosti.

Dobrou zprávou je, že počty diváků rostly napříč Evropou. Švýcarsko (v poslední dekádě dosud nejlepší), Švédsko i Finsko mají průměrný nárůst o pár stovek lidí. Přes dvanáct procent zaznamenali na Slovensku, v Rakousku, Francii i v Polsku.

Za zmínku z klubů stojí kromě druhého Bernu (15 490) i  Fribourg-Gottéron, kde měli vyprodáno na každý zápas s 9 047 diváky. Kolín nad Rýnem by přitom atakoval průměr NHL, který je na cifře 17 452 diváků na zápas… 

A další dobrá zpráva pro německý hokej? Dokonce i ve druhé nejvyšší německé soutěži silně vzrostly návštěvy (o 30 procent). Česká Chance liga zůstává v evropském srovnání druhých nejvyšších lig pátá (1177 diváků, o 41 více než loni.)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz